Volum dedicat întemeietorilor Asociațiunii ASTRA. Părintele Constantin Necula: „Am constatat cu adevărat cât de astră e ASTRA”

„Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. I. Întemeietorii”, o lucrare având ca temă personalitățile care au întemeiat Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, în anul 1861, la Sibiu, a fost lansată joi la Sibiu. Acesta a fost cel de-a doilea eveniment din cadrul proiectului cu același nume derulat de Asociația „Sibiul Cultural” și cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală.

Evenimentul de lansare a avut loc într-una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric din Sibiu, în grădina imobilului din Piața Mică, nr. 22, în prezența primarului Sibiului, Astrid Fodor, a celor doi autori ai volumului, conf. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, vicepreședinte al Asociației „Sibiul Cultural”, și Sorana Maier, președinte al Asociației și redactor al cotidianului Tribuna, și a numeroase personalități din mediul academic și cultural, colaboratori și prieteni.

„Este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Sibiu, iar eu cred că se potrivește perfect această locație cu evenimentul de astăzi, care și el este despre istoria Sibiului. Așa cum ne-a obișnuit, Asociația Sibiul Cultural și de data aceasta își urmărește scopul declarat, acela de a aduce în memoria colectivă prezentă aspecte și personalități cunoscute, dar mai ales cele mai puțin cunoscute din istoria și cultura orașului nostru. De data aceasta este vorba despre ASTRA. Despre Asociațiunea ASTRA, noi, sibienii, știm destul de multe, cunoaștem personalitățile marcante, care au stat în primul rând, dar cum se întâmplă de multe ori, în spatele unor personalități stau altele, mai puțin vizibile, care însă au realizat foarte multe și care merită ca activitatea lor să fie adusă la lumină. Această carte este dedicată acestor personalități care au făcut mult pentru ASTRA și au contribuit la ceea ce a făcut ASTRA pentru orașul nostru, pentru Transilvania, pentru România în general”, a spus primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Edilul șef al Sibiului i-a felicitat pe autorii volumului și a vorbit despre importanța unui astfel de demers cultural pentru comunitate.

„Este o carte care se vede că este făcută cu multă dragoste, cu mult suflet și vreau să vă mulțumesc în numele comunității sibienii pentru acest dar pe care îl faceți comunității”, a mai spus Astrid Fodor.

„Este nevoie de întemeieri culturale”

 

Părintele Constantin Necula a vorbit despre însemnătatea pe care o are un astfel de volum, despre Asociațiunea ASTRA și despre rolul pe care îl are aducerea aminte a numelor valoroase din trecutul Sibiului, despre contribuția lor la ceea ce înseamnă cultura din Transilvania și din România.

„Cartea are o calitate pe care nu am bănuit-o atunci când ne-am apucat de ea, este ca o școală, este un curs intensiv de ASTRA. Abia citind, și reluând documente și recitind și regândind, am constatat cu adevărat cât de astră e ASTRA. Adevăratele stele ale culturii românești sunt creștinii aceștia, ortodocși, greco-catolici, în bune relații cu germanii și maghiarii din Sibiu, și care împreună au reușit să facă lucruri absolut remarcabile. (…) Din acest punct de vedere cred că avem foarte mult de lucru pentru a reconstitui și a reconstrui imaginea Astrei. Cred că este nevoie de întemeieri culturale și de readuceri aminte a întemeietorilor, că prea crede fiecare că de la el se trage cultura română, ori cultura română se trage cu câteva sute de ani mai devreme. Un chapeau către toți oamenii aceștia care au muncit ca niște sisifi pentru ca astăzi să putem să ne lăudăm cu o cultură europeană nu doar în Sibiu, ci în Transilvania”, a spus părintele Necula.

„Sibienii merită respectați pentru foarte multe lucruri, unele mai frumoase decât altele”

Teologul sibian și-a exprimat dezacordul față de unele voci care încearcă să minimalizeze anumite aspecte din istoria românilor.

„Cartea este și un răspuns pentru unii istorici care că Europa în România nu a început încă. Am citit de curând un domn care insistă pe temele lui de demitizare istorică, de desacralizare istorică, uită că din România face parte Transilvania. Este ciudat pentru mine să citesc o carte a unui istoric care își aduce aminte într-o ultimă instanță cam ce a însemnat Transilvania. Eu recunosc că sunt mândru că sunt preot ardelean, ortodox, că Dumnezeu mi-a rânduit pașii către Facultatea de Teologie și apoi iubindu-l și îndrăgindu-l foarte mult pe mitropolitul Andrei Șaguna să constat că e mai mult decât ne închipuim că este. Am subliniat contribuția cât mai multor oameni, ca șcheian mi-a făcut bucurie să aduc la lumină contribuția câtorva protopopi ai Brașovului. Chiar avem nevoie de repere și cred că reperele adevărate sunt oamenii care au făcut ceva pentru țară, nu doar promit că vor face câte ceva din când în când pentru țară. Cartea aceasta este răspuns pentru multe din întristările și căutările noastre. Îi mulțumesc doamnei primar nu doar pentru că ne sprijină în proiectul acesta, dar vreau să îi mulțumesc pentru cordialitatea însoțirii, pentru că un proiect născut doar din îndârjire și pentru a încerca să dovedească ceva – spun și eu ca tinerii – nu-i ok. De fapt ASTRA asta însemna, un colț de Sibiu în care se strângeau oamenii vrând să spună că, cultura nu este o chestie apretată neapărat, ci o chestie de muncă, de șurubăreală duhovnicească și cred că Astrei i-a ieșit foarte bine, cum nouă nu ne mai iese astăzi foarte des”, a vorbit părintele Constantin Necula.

A numit cartea un clasor de filatelie duhovnicească și a afirmat că întreaga muncă la volum este o scrisoare de dragoste față de Sibiu și comunitatea sa.

„Atunci când am filmat aici pentru Televiziunea Română nu mi-am închipuit că peste câteva luni de aici vom lansa către oraș o nouă scrisoare de dragoste, de fapt și eu și Sorana Maier spunem prin cărțile acestea că iubim Sibiul, și că iubim sibienii, și că sibienii merită respectați pentru foarte multe lucruri, unele mai frumoase decât altele”, a mărturisit Constantin Necula.

Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a transmis binecuvântarea Mitropolitului Ardealului și Arhiepiscopului Sibiului, ÎPS Laurențiu. „Această carte cuprinde în paginile ei nume foarte importante, oameni care au contribuit cu viața și cu sufletul lor la istoria și trecutul acestui oraș și al poporului român”, a spus arhimandritul, adăugând că aceste chipuri cuprinse în volum se constituie pentru noi în modele demne de urmat.

 

Al doilea eveniment al proiectului

 

„Despre ASTRA s-a scris mult, dar ne-am dorit să strângem la un loc o parte dintre cei care în anul 1861 au înființat Asociațiunea la Sibiu, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania. Este vorba despre mitropoliți, teologi, profesori, preoți, mari proprietari, filantropi, academicieni, dascăli de țară, militari, sau chiar artiști, unii simpli cetățeni. Aș vrea să mulțumesc Arhivelor Naționale Sibiu, domnului director Alexiu Tatu, Bibliotecii Județene ASTRA, domnului director Silviu Borș, Mitropoliei Ardealului pentru sprijinul în documentare și pentru imaginile și documentele oferite spre publicare, domnului director al Casei de Presă Tribuna, Mircea Bițu, pentru parteneriatul în cadrul proiectului”, a spus Sorana Maier.

Volumul a apărut la Editura Eikon din București, iar tiparul realizat la tipografia PIM din Iași.

La evenimentul de lansare a volumului au fost prezente numeroase oficialități, reprezentanți ai mediului academic și cultural din Sibiu: Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Daniel Mara, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Alexiu Tatu, directorul Arhivelor din Sibiu, Ion Onuc Nemeș, fost director al Bibliotecii Județene ASTRA, Romeo Petrasciuc, directorul Editurii Agnos, redactorul Beatrice Ungar, Luminița Bîrsan, cadru didactic al ULBS, poetul Dumitru Cristănuș, istoricul Marian Bozdoc, colecționarul Ioan Dejugan, Alexandru Chituță, director în cadrul Muzeului Brukenthal, Thomas Roth, purtător de cuvânt al societății Apă-Canal, prieteni și colaboratori.

Proiectul a cuprins și o expoziție dedicată întemeietorilor Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, care a fost găzduită în sala expozițională a Primăriei Sibiu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *