Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Sibiu

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită sâmbătă la Sibiu, unde femeile de la Șezătoarea Avrig  vor comercializa  produse gastronomice și meșteșugărești specifice regiunii Țara Oltului a județului Sibiu, iar Ansamblul Folcloric Călușerii din Rășinari vor încânta producătorii și cumpărătorii cu jocuri și cântece din Mărginimea Sibiului în Piața Volantă Transilvania.

Evenimentul are loc sâmbătă, 20.06.2020, începând cu ora 10.

”Portul popular românesc este parte a identității noastre. Haideți să sărbătorim împreună acest frumos veșmânt și sâmbătă, când cumpărăm local din Piața Volantă Transilvania, să îmbrăcăm fiecare ia românească”, spune președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Consiliul Județean Sibiu le recomandă și producătorilor să redeschidă lada de zestre și să poarte modele de ie specifice județului Sibiu, în semn de respect pentru costumul popular, dar și pentru a crea atmosfera specifică și autentică a unei zile de sărbătoare într-o piață ce promovează produse locale.

Ziua universală a iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante specifice fiecărei regiuni, care ne amintește de lada de zestre a bunicii, precum și de obiceiurile de la sat când femeile îmbrăcau ia în zi de sărbătoare.

Aceasta se sărbătorește în data de 24 iunie odată cu sărbătoarea Sânzienelor, zi în care culorile broderiilor iei cusute pe fundal alb împreună cu coloritul coronițelor din sânziene transpun în realitate tihna unui stil de viață apropiat de natură.

 

Foto: Consiliul Județean Sibiu
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *