ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale, proiect dedicat întemeietorilor Asociațiunii

Asociația Sibiul Cultural inițiază în această perioadă un proiect cultural dedicat întemeietorilor Asociațiunii ASTRA. Derulat prin Agenda Culturală 2020 și cofinanțat de Primăria Sibiu, proiectul încearcă să pună în valoare, prin intermediul unei expoziții de fotografie și documente și al unui volum tipărit, una dintre cele mai importante construcții culturale din trecutul Sibiului, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și personalitățile implicate în înființarea ei.

Proiectul își dorește să readucă în actualitate contribuția personalităților care au marcat viața culturală a Sibiului și a Transilvaniei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având în vedere faptul că Asociațiunea ASTRA a coagulat în jurul său cea mai mare parte a intelectualilor români din provincie, cu o activitate culturală vastă, de dimensiuni semnificative și de o importanță covârșitoare pentru viața culturală a Sibiului, a provinciei și a țării.

Sibiul este locul în care în 1861 a luat ființă Asociațiunea ASTRA, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a contribuit la emanciparea culturală și politică a populației, la promovarea limbii și a literaturii române, la răspândirea culturii în rândul maselor largi ale populației. Personalitățile care au pus piatra de temelie a acestei construcții culturale și-au pus amprenta, prin viața și activitatea lor, asupra istoriei și culturii din România: Andrei Șaguna, Alexandru Sterca-Șuluțiu, George Barițiu, Zaharia Boiu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Simion Balint, Iacob Bologa și mulți alții.

Expoziția și volumul dedicat întemeietorilor ASTREI vor constitui un tablou al multora dintre marii intelectuali români – teologi, oameni politici, scriitori, academicieni, profesori – care au activat în cadrul Asociațiunii începând cu înființarea ei, oferind date legate de viața lor, activitatea și opera lor.

Expoziția de fotografie și documente „Vocile ASTREI – Întemeietorii” va va cuprinde informații și imagini legate de multe dintre personalitățile care au contribuit la înființarea ASTREI, între cei 211 membri fondatori înscriindu-se reputați teologi, profesori, academicieni, juriști, oameni politici: Andrei Șaguna, Alexandru Sterca-Șuluțiu, George Barițiu, Zaharia Boiu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Simion Balint, Iacob Bologa, Andrei Mocioni de Foen, Nicolae Popea, Ilie Măcelariu, Ioan Bran de Lemeny, Ioan Mețianu, Antoniu Bechniț, Ioan Hannia, Sava Popovici Barcianu, Amos Frâncu, Alexandru Lebu, Atanasie Marienescu, Ioan Popescu și mulți alții.

Expoziția va fi la dispoziția turiștilor și a sibienilor luna viitoare, în perioada 16-30 iulie 2020, în Sala Expozițională a Primăriei Sibiu.

Casa de Presă și Editură Tribuna este partener al proiectului cultural.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *