Rusaliile și Hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. ÎPS Laurențiu: „În Catedrala aceasta s-au înălţat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru a ocroti poporul român şi a le da românilor ceea ce aşteptau de veacuri”

Sibienii ortodocși au avut zilele acestea o dublă sărbătoare, cea a Rusaliilor și a Sfintei Treimi, hram al Catedralei Mitropolitane din Sibiu.

Sute de sibieni au fost prezenți duminică și luni la slujbele oficiate în curtea locașului de cult, purtând măști și fiind așezați la distanță de doi metri fiecare.

Praznicul Rusaliilor a fost sărbătorit la Sibiu prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o scenă în curtea Catedralei mitropolitane. Soborul de preoţi şi diaconi a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

“Această lucrare stă la temelia zidirii Bisericii lui Hristos, Biserică a cărui Cap a rămas Mântuitorul Însuşi, iar trupul acestui organism mistic suntem noi, toţi. Suntem toţi mădulare fiecare în parte pentru că ne alimentăm dintr-o singură sursă, care este Hristos. Şi care este viaţa Bisericii? Dacă Biserica este întemeiată de Hristos, Capul ei, şi noi suntem mădularele, noi toţi împreună, slujitori ai sfintelor altare şi credincioşi, ne alimentăm, ne hrănim întâi de toate cu Hristos. Hrana pe care o primim este Trupul şi Sângele Lui, Sfânta Euharistie, care este mai presus de orice înţelegere. Sfânta Euharistie s-a împlinit în cadrul Sfintei Liturghii prin invocarea Duhului Sfânt, atunci când am îngenuncheat şi cu toţii ne-am rugat ca Duhul Sfânt să vină peste noi şi peste aceste daruri să le binecuvânteze, să le sfinţească şi să ni le arate nouă. (…) Duhul Sfânt ne învaţă pe noi tot adevărul. Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi trimite la noi de la Tatăl, prin Fiul, harul Său mântuitor. Harul este o energie necreată care emană veşnic din Dumnezeu şi ni se împărtăşeşte nouă, transformându-se în dar. Noi putem avea multe daruri de la Dumnezeu, dar ele sunt rezultatul împărtăşirii din harul Duhului Sfânt, prin Sfintele Taine”, a spus ÎPS Laurențiu în predica de la finalul Liturghiei din ziua de Rusalii..

Preoții au citit rugăciuni pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii tuturor oamenilor.

Praznicul Sfintei Treimi

 

Zi de mare sărbătoare a fost și luni, de Praznicul Sfintei Treimi când Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cel mai mare locaș de cult ortodox din Sibiu.

Și de această dată, Liturghia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, pe o scenă amenajată în curtea Catedralei mitropolitane. În soborul slujitor s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, potrivit Mitropoliei Adealului.

„Avem astăzi posibilitatea să ne gândim la ceea ce este dincolo de posibilitatea noastră de înţelegere şi dacă ştim că ceea ce ne vesteşte Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos este adevăr absolut, atunci primim acest adevăr prin credinţă, chiar dacă nu-l înţelegem. Credinţa este cea mai înaltă formă de cunoaştere. Mintea noastră ne dă posibilitatea să pătrundem în tainele vieţii, dar acolo unde mintea nu mai poate pătrunde vine credinţa şi o luminează şi acolo unde nici mintea luminată de credinţă nu mai poate pătrunde, credinţa le binecuvântează pe toate. Pentru că este necesar să-L cunoaştem pe Dumnezeu Care se descoperă nouă, vedem că Dumnezeu poate fi cunoscut prin lucrările Lui, prin opera Sa realizată în lume. Nu poate fi cunoscut Dumnezeu în Fiinţa Lui. Sunt forme de exprimare pe care noi le-am preluat din revelaţia veterotestamentară şi neotestamentară, din descoperirea despre Dumnezeu din Vechiul şi Noul Testament. Formula dogmativă de exprimare a Preasfintei Treimi este acesta: Dumnezeu este Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Iată deja paradoxul: dacă este Unul în Finţă, cum poate fi întreit în Persoane? Şi iată că descoperirea dumnezeiască se face pentru noi, pentru binele nostru, pentru a ne da nouă posibilitatea înţelegerii lucrărilor lui Dumnezeu din viaţa noastră şi le primim le acceptăm ca adevăruri descoperite de Dumnezeu”, a spus ÎPS Laurențiu în cuvântul de învățătură.

El a vorbit și despre însemnătatea Catedralei din Sibiu pentru comunitate.

„Ziua aceasta a Preasfintei Treimi este zi de hram pentru Catedrala noastră, Catedrală care reprezintă pentru noi foarte mult. Ea este mama tuturor bisericilor din eparhia noastră. Ea reprezintă credinţa neamului nostru, dar şi dorinţa de unitate a românilor, de aceea s-a dat hramul Sfintei Treimi. Înainte de a se realiza unitatea celor trei Ţări româneşti, aici, în Catedrala aceasta, s-au înălţat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru a ocroti poporul român şi a le da românilor ceea ce aşteptau de veacuri”, a mai spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au primit iconiţe cu Preasfânta Treime şi daruri din partea ierarhului şi a soborului slujitor de la Catedrala mitropolitană.

Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost sfințită în 30 aprilie/13 mai 1906, în Duminica Samarinencii, de mitropolitul Ioan Mețianu, alături de episcopul sufragan al Aradului, Ioan Papp, de un impresionant sobor de preoți și diaconi, la evenimentul de la începutul secolului trecut fiind prezenți primarul Sibiului, Josef Drotleff, superintendentul luteran, Friedrich Teutsch, prim-preotul și parohul reformat von Gidofalvy, protopopul greco-catolic Nicolae Togan, istoricul Nicolae Iorga și numeroși români veniți din întreaga Transilvanie și de peste Carpați.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *